Black Barn Studios

We are starting the new year having moved in to our new studio!

The guiding principle for its design is re-use and retain. Much of the existing building has been reused and complimented with a fabric first approach where high levels of insulation, MVHR, air-tightness and high performance triple glazing have created a space with a very low heating demand. With a 20KW PV array, electric car chargers and just off Passivhaus levels of insulation, the building is an affordable exemplar of sustainable construction.

It has been a test bed for a precut timber-framed I-beam system with blown wood-fibre insulation with high levels of airtightness being developed by our practice. This is being conceived to reduce waste, cost and deliver better insulated timber frames with less thermal bridging.

Set amongst 3 acres of rolling north Oxfordshire landscape, an integral part of the scheme is the regeneration of the site by re-wilding and forming a bio-diverse environment. We have already planted native trees across much of the site and will be planting a wild-flower meadow to create a wildlife and insect oasis.

  • Planning Permission Received - We have received planning permission for the refurbishment and conversion of a stone barn in a conservation area in to a high quality, sustainable home. The aim of the project is to sensitively adapt and re-use the now redundant agricultural
  • Charlie co-hosting Sustainability podcast - Charlie has been co-hosting a podcast! Each month in Sustainability Solved, he and co-host Will Richardson meet with inspirational people at the forefront of the sustainability movement, those who are making innovative changes within their organisations to tackle the climate
  • Bear’s Reach shortlisted for RIBA South Award - A recently completed project has been shortlisted for a RIBA South Award 2024! It it one of a few we’ve worked on at the Graven Hill self build development. We worked closely with local builders and specialists to deliver a
  • Project on Site - Photo’s from a project on site which were extensively refurbishing including a full thermal upgrade. This will involve internally insulating, replacing the existing windows with triple glazed windows and installing a renewable energy source. Here we’re stripping it back to
  • Planning Permission Granted - Planning permission has been granted for an extension and remodelling for a nineteenth century cottage in Oxfordshire. The building stands in a secluded spot within the conservation area of the village but situated away from any listed buildings. Its position
  • Completed Project - We have recently completed a multi-phased project to refurbish a grade II listed farmhouse and outbuilding in a conservation area. The project included extending the farmhouse and converting an existing outbuilding to restore the original farmyard character of the site.
  • Community Housing Project in Hook Norton - The vast majority of new housing is unsustainable, unfit for purpose, and doesn’t answer the local need. Possibly one of the biggest issues that results in the poor quality of housing in this country is the discrepancy between the local
  • Team outing to the Cotswold Distillery - Happy New Year! Before Christmas the Charlie Luxton Design team visited the Cotswold Distillery. Just a stones throw from our studio, the distillery has been making award winning gin for the past 9 years. This was a natural choice while
  • Competition winner - Blackwood has won two awards in The Daily Telegraph Homebuilding & Renovating Awards. Best Self-Build and the coveted Home of the Year! We are thrilled with the result and the project features on the cover of January’s edition of Homebuilding
  • Oxfordshire farmhouse nearing completion - Careful design and attention to detail is breathing new life in to a collection of neglected farmhouse buildings in south Oxfordshire. We are restoring original brick barns and reorienting the main farmhouse to take full advantage of a fabulous view,
|