Black Barn Studios in Passive House + magazine

Our studio, Black Barn Studios is the cover star of the current edition of Passive House magazine. The magazine have written an in-depth article about our approach to creating a highly sustainable, energy efficient design exemplar. That attention to detail were key in

Shortlisted for the AJ Small Projects Award 2023!

Black Barn Studios has made the shortlist for this years AJ Small Projects Award! On Wednesday 3rd May we will travel down to London to present and find out the results. The studio is the culmination of our attempt to address three of

Black Barn Studios

We’ve had a very happy first six months in the new studio. Given we’re currently experiencing the hottest temperatures since records began, the building is fairing well in the heat. We are heat dumping at night when the air is

Black Barn Studios

We are starting the new year having moved in to our new studio! The guiding principle for its design is re-use and retain. Much of the existing building has been reused and complimented with a fabric first approach where high

Windows

The windows are going in to our new studio building which is a very exciting day. These huge, high performance, triple glazed windows are made by Internorm and will contribute to the airtightness of the building. Adopting a fabric first

Timber Frame

We have been working with Steico, specialists in wood fibre insulation and timber joists, to create giant timber frame ‘kits’ where every length of wood is pre-cut and numbered off-site ready to be assembled quickly and efficiently on site. This

New studio on site

Having received planning permission, work on our new studio has started on site. We are converting a steel framed barn into a Passiv-standard studio space which we hope to complete towards the autumn of this year. The conversion will reuse

Black Barn Studios

Black Barn Studios is part work place and part manifesto. It attempts to address three of the main challenges facing architecture; in use energy, embodied energy and bio-diversity. Starting life as a steel framed, asbestos roofed barn that had been

|