Greyfell Oxfordshire

Location Oxfordshire

Project Type Barn Conversion

Project Status Built

Perched on the edge of a ridge in north Oxfordshire sits Greyfell; a collection of old farm barns that have been transformed in to a low energy family home set around a secluded courtyard garden. With dramatic views facing west out towards the Fosseway the scheme sought to utilise natural materials which referenced the building’s agricultural heritage and keep large extents of walls without openings to maintain the barn-like appearance.

Dark coloured timber is typical of agricultural buildings in the area and charred timber cladding was chosen over stained timber because charring vastly extends the lifespan of the timber without the added need for chemicals. A natural slate roof, metal windows and re-use of the barn’s ironstone make up a simple palette of materials chosen for their longevity and high quality.

A fabric-first approach was employed to create a building which was as carbon neutral as possible. High performance windows, high levels of insulation, and a biomass boiler all contribute to a building that is air-tight and energy efficient.

Greyfell Oxfordshire
+

|