The Cut Gloucestershire

Location Gloucestershire

Project Type New Build

Project Status Built

A new-build, four-bedroom family home with stunning views over Stroud.  A tight budget and a desire for a very low energy home drove the design resulting in a simple rectangular plan that exploits the steep drop across the site. The roadside approach leads to a single-storey with a double storey facing out to the five valleys view. Super insulation, triple glazing, airtightness and MVHR based on Passivhaus principles have created a building that costs less than £100/year to heat the space. Concrete blocks, to provide thermal mass, are wrapped in 300mm of polystyrene and finished in reclaimed Welsh slate and English cedar cladding.  Combined with 5mm aluminum cowls create an affordable, simple, modern vernacular home.

Internally, raw power floated cement floors are contrasted with highly finished Douglas Fir and ply joinery challenges the idea that low energy means no style! The wonderful client documented the process, warts and all in her blog.

futuresimplepassive.blogspot.com

The Cut Gloucestershire
+

|